Hoe kies ik de juiste elektrische fiets?
De tips van uw Barracuda winkel

 

U weet niet precies welk type elektrische fiets u het beste zou kiezen? Gaat u meer op de weg rijden, op onverharde wegen of echt off-road? Welke wielmaat kiezen? Welk type aandrijving? Onafgeveerd, hardtail of full-suspension? Welke batterijcapaciteit? Welk type motor?

Bij de aankoop van een fiets zijn er een heleboel vragen te beantwoorden, en al zeker voor een fiets met elektrische trapondersteuning. Een overzicht van de belangrijkste punten in dit nieuwe en snelgroeiende segment.

Bovenop de standaard elementen van een "traditionele" fiets moeten nu ook motor en batterij in overweging genomen worden. Daarbij is het belangrijk niet uit het oog te verliezen dat de globale uitrusting van de fiets een zeer groot aandeel blijft hebben in de prestaties van de fiets. Maak dus niet de fout om uw keuze enkel in functie van de motor en de batterij te maken.

Wij raden onze klanten ook aan om hun keuze niet enkel te maken vanuit hun huidige situatie, maar ook rekening te houden met wat ze in de toekomst met de fiets gaan doen.

Vaak (her)ontdekt men met een e-bike het plezier van het fietsen en van sporten in het algemeen en is de kans groot dat de nieuwe fiets al snel vaker en intensiever gebuikt gaat worden dan wat men oorspronkelijk voor ogen had. In dat opzicht kan het interessant zijn om verder te kijken dan het goedkoopste instapmodel.

Eén van de belangrijkste punten bij de keuze van de fiets is uiteraard het bepalen waar en waarvoor u de fiets gaat gebruiken. Gaat u gewoon wat ter ontspanning in de buurt fietsen? Gaat de fiets voor dagelijkse verplaatsingen gebruikt worden? Woont u in een erg vlakke of wat meer heuvelachtige streek? Neemt u de fiets mee op vakantie, bijvoorbeeld naar meer bergachtige gebieden?

Zoals bij elke aankoop tenslotte, hebben plezier, smaak en passie ook belang. Dit zijn niet steeds rationele argumenten, maar zij spelen ongetwijfeld mee een rol bij het kiezen van de ideale fiets.

Wij rijken u hieronder graag een aantal punten aan om uw keuze makkelijker te maken en miskopen te vermijden.

 

De verschillende types e-bikes en hun inzetbaarheid 

Hardtail MTB 

Deze robuuste fiets is gemaakt voor off-road gebruik op technische paden en onverharde wegen, met enkel een vering vooraan de fiets. Het frame zelf is niet afgeveerd en kan vervaardigd zijn uit aluminum, carbon, staal, titanium,…

Dit type fiets wordt vaak door beginnende mountainbikers gekozen omdat ze makkelijk in de hand liggen en qua onderhoudsgemak, prijs en veelzijdigheid erg interessant zijn. 

Full-suspension MTB

De "fully" onderscheidt zich van de hardtail door zijn vering achteraan. Hij is geschikt voor personen die op zoek zijn naar extra comfort, of voor wat meer extremere disciplines zoals downhill, enduro, freeride,… Een full-suspension MTB is van nature technisch meer geavanceerd dan een hardtail en vergt dus wat meer zorg met betrekking tot de afstellingen en het onderhoud. De prijs is bijgevolg ook hoger voor dit type fiets.

Hybrides of toerfietsen

De benaming van deze fietsen komt oorspronkelijk van het feit dat ze elementen van verschillende fietstypes samenbrengen, niet zozeer van het feit dat ze een elektrische hulpmotor hebben. Qua constructie, geometrie en algemeen uitzicht zijn deze fietsen min of meer indentiek aan een klassieke stadsfiets, alleen hebben ze banden en componenten die aangepast zijn aan gebruik op onverharde wegen. Hierdoor zijn ze erg polyvalent en worden ze vaak gekozen door mensen die een allround fiets zoeken die sneller en vloeiender op de weg rijdt dan een MTB. 

De snelle elekrtische fiets of "speed pedelec" (45 km/h)

In tegenstelling tot de hierboven vermelde fietsen die trapondersteuning bieden tot 25 km/h, blijven deze modellen actieve ondersteuning geven tot 45 km/h.

Wij raden deze fietsen voornamelijk aan mensen aan die een efficiënt en snel alternatief zoeken voor de wagen voor bv. woon-werk verkeer. Files worden vermeden, men doet aan lichaamsbeweging en verplaatst zich erg snel zonder helemaal bezweet op het werk aan te komen. Met een Bosch motor in turbo modus kan men bijvoorbeeld met relatief weinig inspanning zeer vlot 35 km/h rijden. 
De wetgeving voor deze fietsen verschilt van de standaard e-bike, later meer hierover. 

 

De verschillende wielmaten

27.5"

Geschikt voor kleinere fietsers of bikers die de meest wendbare en nerveuze fiets zoeken voor technisch veeleisend terrein.

29"

Ideaal voor snellere terreinen en bikers die optimale efficiëntie zoeken. Zeer lage rolweerstand, rolt makkelijk over obstakels heen en erg comfortabel, maar minder wendbaar dan 27.5" wielen.

27.5" Plus

Gebaseerd op dezelfde velgdiameter als de klassieke 27.5" wielen, maar met banden die een veel groter volume hebben. Liefhebbers van 27.5" wielen behouden dus hetzelfde speelse karakter, maar door het extra volume en de extra breedte van de band verhoogt het comfort en de grip aanzienlijk.  

28" (700)

Dit is de standaard wielmaat voor racefietsen, stadsfietsen en hybrides.

 

De keuze van de uitrusting

In principe bestaat er geen slechte uitrusting, het is echter wel van belang om een uitrusting te kiezen die overeenkomt met uw discipline, uw niveau en uw budget. Als u meerdere keren per week sportief wilt gaan mountainbiken, kijkt u best verder dan de goedkoopste e-bike.

Bij sportiever gebruik op moeilijker terrein worden vork, aandrijving en wielen toch snel meer op de proef gesteld en riskeert u met goedkopere componenten niet de gehoopte levensduur en prestaties te bereiken.

Door met onze klanten exact de discipline, de verwachtingen en het niveau te bepalen, kunnen we hen steeds naar de meest geschikte fiets begeleiden.

 

De motor en de batterij

In de winkel gaat onze voorkeur erg vaak naar de Bosch 250 W motoren. De Performance Line CX motor is op bijna alle fietsen in onze showroom terug te vinden. Het sportieve karakter en de soepelheid van de motor en de uitstekende prestaties van motor en batterij zijn op dit moment erg moeilijk te verslaan.

Wat het energiehalte van de batterij betreft, is het ook nuttig duidelijke gebruikscriteria en verwachtingen vast te leggen. We merken dat onze klanten vaak naar de "grotere" (500 Wh) batterij vragen, terwijl de 400 Wh versie al uitstekende prestaties geeft en € 200 minder kost. Hiermee kan u al gauw een andere upgrade of een extra accessoire of kleding aanschaffen…

De actieradius hangt trouwens af van tal van andere factoren zoals de gekozen modus, het terrein, de hoogteverschillen, de wind,…

 

De wetgeving

 

In wezen verandert er op 1 oktober 2016 niets voor de "gewone" e-bikes. Enkel personen die met een snelle elektrische fiets of speed pedelec (45 km/h) rijden, moeten voortaan in het bezit zijn van een rijbewijs (voor motorfiets of auto), de fiets inschrijven bij de DIV en een nummerplaat op de fiets monteren. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is enkel verplicht als de motor ook zonder trappen autonoom kan werken.

Meer informatie vindt u via de link hieronder: 

https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/wetgeving_en_reglementering/faq_elektrische_fietsen

 

Garantie

Met uitzondering van normale slijtonderdelen, bedraagt de standaard fabrieksgarantie 2 jaar. Sommige merken bieden onder bepaalde voorwaarden langere garanties of extensies van de garantie aan.

 

De uitrusting van de fietser

Denk steeds aan uw zichtbaarheid, uw veiligheid hangt ervan af.

Onze eigen ervaring leert dat andere weggebruikers het niet altijd gewend zijn dat fietsers "zo snel" rijden. De snelheid van de fietser wordt dus niet steeds correct ingeschat en het rijgedrag van de andere gebruiker is dan mogelijk niet aangepast aan de fietser. Tal van kledingstukken en accessoires zijn voorzien van reflecterende elementen of zijn vervaardigd uit kleuren met een hoge zichtbaarheid zoals fluo geel.

De helm is een essentiëel onderdeel voor uw veiigheid en bovendien verplicht voor fietsen die sneller kunnen dan 25 km/h. Wij zijn alleszins voorstanders van het helmgebruik, zelfs voor de kortste verplaatsingen. Bij sportief gebruik of op de MTB is een helm zelfs absoluut noodzakelijk.

Technische onderkleding verdient volgens ons ook absolute aanbeveling, aangezien u hiermee bij elk type inspanning steeds comfortabel blijft.

Clipless pedalen ("klikpedalen") zijn voor sportiever gebruik ook zeker aan te raden, aangezien zij het trappen vloeiender en efficiënter maken. Hoe meer u rijdt en hoe beter uw niveau wordt, hoe meer het de moeite loont om de stap naar dit type pedalen te zetten!

 

Wat neemt u mee? 

Gezien de prijs en de populariteit van e-bikes, is diefstal helaas ook toegenomen. Een goed slot is dan ook onmisbaar! Goedkopere modellen worden beter vermeden, reken op zo'n € 100 voor een degelijke kwaliteit.

Verzekeraars bieden trouwens steeds meer mogelijkheden voor de e-bike, met zelfs omnium oplossingen.

Naast een slot zijn de standaard benodigdheden zoals bij een traditionele fiets aan te raden: een multi-tool, een binnenband, bandafnemers, een pompje of cartridge,…

Een hydratatierugzak kan ook handig zijn, aangezien de meeste e-bikes door de centrale montage van de batterij geen plaats meer bieden voor een bidonhouder. De rugzak is dan bovendien de ideale plaats om uw benodigdheden en een snack in op te bergen.

 

 

 


Een fiets vinden?

U heeft een vraag?